MEKASIH SEMUA :,

Jan 30, 2011

sakitnye blakang nih!!

sejak dua tiga hari ni aku asyik mengadu kat incik hubby
blakang badan ni terasa macam bisa2 jer..


tiap2 mlm kena sapu minyak panas
kalau x bisanya xhilang..


pastu kena minum susu tepung campur serbuk halia segera
baru la lega sikit...


kadangkala sampai xlena nak tido
maybe badan ni banyak sgt angin dan toksin kot...


*
*
*


pastu kebetulan masa kitaorg jalan2 kat mall..
incik hubby belikan aku benda kat bawah ni

sgt elok utk mengeluarkan toksin di dalam badan
harganya pon boleh tahan la...

tepekkan di kaki selama 5mlm berturut-turut

inilah hasilnya...
manyak gile toksin dlm badan aku nih


lepas penggunaan kinohimitsu ni..
blakang aku dah xsakit lagi...
badan pon terasa lebih ringan


dan yang lebih penting
tido jadi lebih lena...


TQ KAT INCIK HUBBY
+___+

jom masak nasik sardin

ermm...
memandangkan time2 cuti ni hujan jer
aku ngan incik hubby pon malas nak kuar
menghabiskan masa dirumah je la...

so aku ada la time nak mengemas dan memasak..

utk hari ni aku just nak share buat nasik sardin
korang pernah rasa x???

aku dapat resepi ni pon dari my mummy..

rugi kalau xcuba tau..
jom kita tgk cara nak membikinnye..
hoho :p

bahan-bahan utk nasi :-
beras, marjerin, bawang putih & bawang merah ,halia, kuah sardin yang dalam tin tu, sos tomato, daun pandan

cara membikinnye:-
1) basuh beras sehingga bersih,
2) panaskan resqucer dan masukkan marjerin,
3) setelah marjerin cair, tumis bawang putih, bawang merah dan halia
4) bila semua bahan2 tadi dah naik bau, masukkan beras yang telah dibersihkan bersama-sama kuah yang ada dalam tin sardin tu (asingkan ikan tersebut), dan tambahkan air :, (pastikan air + kuah tu mengikut sukatan berapa cawan beras utk mengelakkan nasik menjadi lembik)
5) kemudian masukkan sedikit sos tomato bersama garam secukup rasa....
6) kacau semua bahan tadi dan akhir sekali masukkan daun pandan utk mewangikan nasik dan tutup resqucer tersebut. tunggu sehingga nasik masak...(sesekali kacau bahan2 tersebut agar sebati)


*
*
*

bahan-bahan utk acar timun :-
timun, nenas, carrot, bawang besar, cili besar merah, sos tomato, cuka (tapi boleh digantikan dengan limau nipis), gula dan garam 

cara membikinnye:-
1) potong timun, nenas, carrot, bawang besar dan cili besar merah. Campurkan dalam satu bekas
2) setelah semua bahan tersebut dicampur, masukkan sos tomato, limau nipis, gula dan garam secukup rasa
3) gaul bahan berkenaan sehingga sebati (lama2 bahan2 tersebut akan berair dan berkuah)


*
*
*

bahan-bahan utk kuah cili :-
6 biji cili besar merah, 3biji cili kecil merah, 2 ulas bawang putih, 3biji limau nipis, gula dan garam

cara membikinnye:-
1) potong cili besar dan sedikit cili kecil (utk tambahkan pedasnya)
2) blander cili tersebut bersama-sama bawang putih dan campurkan gula dan garam secukup rasa
3) setelah siap, tuangkan bahan2 tersebut ke dalam bekas dan perahkan limau nipis


*
*
*

bahan-bahan lain :-
1) goreng ikan sardin yang diasingkan tadi sehingga garing
2) bolehlah dihiaskan dengan potongan tomato dan salad

akhir sekali, inilah hasilnya...



nyummy2....jom makan

p/s : ni lah antara makanan favourite aku adik beradik time tecik2 dulu tau...hehe :p

Jan 29, 2011

Kajian Bulan Lahir






p/s : cubalah aplikasi ini sendiri di facebook

Jan 22, 2011

jom layan ~ kali ni movie khurafat plak

setelah 4 hari incik hubby berada kat shah alam
utk ketiga kalinya sebab ada hal yang xselesai lagi...

akhirnya time to back
kebetulan plak incik hubby boleh balik awal kol 12pm..
aku plak mc coz ada checkup kat hospital besar melaka..
so xde la penat sgt mlm ni nak layan movie..

patutnye minggu lepas lagi nak pergi..
tapi ada je hal yang mendatang..
so bila dah ada masa ni...
kitaorg xlepaskan peluang la..

time tu kol 9mlm dah sampai MBO Melaka Mall..
~kitaorg lebih suka layan movie kat sini sebab dengan ngan umah..
tapi time beli tiket ada kol 10.30 mlm jer..
nak xnak kena tgu jugak la..

so jom tgk ape aktiviti kitaorg sebelom wayang bermula..

*
*
*

 karoke dulu...

kalau u olls nak tau kitaorg ni memang kaki karoke tau..
dari zaman bercinta sampai dah kawen
still layan lagi..
sampai kat umah pon incik hubby siap beli set home teater...


pastu ke mesin urutan badan..
~sian incik hubby dah penat drive arini...

aku mana yer???
hehe..jadi cameraman jer..

sempat snap pic time incik hubby beli pop corn..
ni la movie yang akan dilayan sebentar lagi..

setelah movie selesai

*
*
*

SERAM KER???

 Nak kata seram, bagi aku takdelah seram mana seperti yang digembar gemburkan..
incik hubby pon kata kurang best..
mungkin kitaorg dah biasa sangat layan cerita seram kot
ermm...ni pendapat peribadi kitaorg la..

tapi jalan cerita dia memang xdapat nak agak
terutama ending dia memang ape yang diluar jangkaan la..
rupa2nya si Johan tu yang bersalah dalam semua masalah ni..

nak tahu ape yang terjadi...
korang layan la movie ni ehh...


~DAA~

p/s : kitaorg lebih berminat layan movie seram kar panggung sebab kesannye lebih terasa berbanding di rumah...

Jan 21, 2011

KISAH BENAR :Produk Gula-Gula Clorets

KISAH PERTAMA:

Pada 22.12.2010 yang lalu saya telah menerima email dari seorang sahabat baik. Pada awalnya saya kurang yakin dengan email berantai yang sering kita terima dan kita tidak pasti kebenarannya. Jika kita menghantar (forward) email yang tidak sahih akan timbul satu fitnah yang berpanjangan. Kekadang email yang kita terima sudah diubahsuai (edit) oleh pihak tidak bertanggung jawab. 

Sebelum saya forward email dibawah saya cuba mencari bukti kebenarannya. Pada 26.12.2010 saya telah membeli gula-gula
 
“Clorets Infinity” seperti yang diberitahu di kedai serbanika yang dimaksudkan. Bila dibuka penutup, saya terus beristiffar, ternyata dan apa yang saya dapati email dibawah ini adalah benar. Begitulah caranya orang kafir latnattulah menyebarkan ajaran sesat untuk menyembah syaitan secara senyap/halus. 
Jika tidak diambil peduli ini bermakna, jika kita orang islam membeli produk 
Clorets, sudah pastilah sedikit sebanyak kita menyumbang dana ke agama sesat tersebut. Dan, secara tidak langsung atau tidak sengaja di dalam poket manusia terutamanya orang-orang islam akan terdapat salib di dalam poketnya walaupun dia sedang solat jika ianya tidak mengetahui. Ini salah satu sebab kenapa kita tidak khusyuk bila mengerjakan solat atau ibadah lain kerana kita sering menggunakan produk yang tidak tentu asal usulnya, tidak halal yang kita gunakan atau makan. 
Pandainya tindakan orang-orang kristian menyebarkan agamanya kepada manusia dan kita orang islam semua tahu, mereka semua adalah golongan orang-orang yang sesat di sisi ALLAH SWT
.
 
Mulai hari,
 sama ada di dalam poket, kereta atau di rumah kita yang mempunyai produk gula-gula Clorets buangkan kedalam tong sampah. Kita orang-orang islam berjanji untuk BOIKOT(tidak membeli/mengguna) produk clorets atau sekutunya.

*
*
KISAH KEDUA :

aku ni jenis suke belek belek barang, bile ade barang kat tangan aku, aku suke sangat belek belek..henpon ke ipod ke, botol air ke, paket makanan ringan ke...memang aku suke belek, aku suke tengok info yang ade dalam benda yang aku belek tu 

nak jadi cerita, semalam mase tengah lepak lepak ngan member aku, aku pn membelek lah paket gula angin clorets infinity yang boleh dibeli di 7 eleven atau kedai kedai runcit atau pasaraya 

cara nak buka kotak besi gula gula angin ni unik sikit, kite kene tarik sikit je penutup dia, dan boleh keluar kan biji biji gula angin tu...jadi sebab gula gulanya dah habis, aku pn main main la dengan bekas besi dia... 

tup tup masa tengah main, aku bukak abis penutup besi tu...haa...bila dah tebukak tu, tergamam aku tengok corak yang ada kat depan aku tu...lambang salib yang amat amat clear boleh ditengok..aku tak tau la kalau pandangan orang lain macam mana..tapi kat pandangan aku, macam lambang salib zaman feudal 

sapa sapa kat luaq sana , silalah berhati hati, jangan dibeli gula angin clorets ni...kalau aku gatai tangan belek penutup kotak besi gula angin clorets ni, memang tak tau ada benda bahaya tersembunyi di sebalik penutup tu 


Ini adalah bukti yang benar: 



Sebahagian daripada produk jenama clorets 

p/s : Sebarkan semampu yang anda boleh………  info drpd email yahoo



kisah cinta jaja♥♥gara ~ PART 5 :merindu tanpa kata

bila aku dah sambung study ni
kitaorg x dapat la nak jumpa slalu 
pastu kerap gaduh jer
ada yang xkena di mata masing2...

terasa semua dah berubah....
kadang2 aku rasa incik hubby dah xamik berat pada aku...
errmm...mybe dia dah berubah hati kot
itulah yang terlintas difikiran aku

*
*
*

pernah sekali tu kitaorg bergaduh pasal hal kecik jer
tapi sampai seminggu aku mendiam kan diri..
~bila difikirkan xmasuk dek akal pon aku nak merajuk
tapi ntah la bila kita dikuasai ngan perasaan marah
nak berfikir secara rasional pon xdapat..

tapi xpernah aku sangka dan aku duga
incik hubby sanggup wat keje gila 
ke perak semata2 nak pujuk aku...
tanpa pengetahuan aku pulak tu....

tau2 je aku dapat mesej bgtau dia tunggu aku depan pagar uitm tu..
ingat kan incik hubby wat cerita dan tipu aku jer...
tapi xsangka dia benar2 terpacak tengah tunggu aku..

dalam hati ni xterkata la
terharu ada...
seronok ada.. mau xnye bile tgk org yang aku rindu depan mata

tapi paling banyak menyesal la
 sebab merajuk sampai incik hubby sanggup datang..
mujur xde ape2 berlaku kat dia..
kalo x confirm aku xleh maapkan diri aku ni

time2 tu jugak aku menangis depan incik hubby tau
~sampai skunk xleh lupa

kami berjumpa semula setelah sebulan aku 
menyambung pelajaran ke perak

*
*
*

dan aku dapat hadiah ni....

utk pengetahuan u olls...
sampai skunk tau baby ada dalam jagaan aku dengan baik..


aku namakan teddy bear ni "baby"

dia lah jadi pengubat rindu aku bila teringatkan incik hubby
juga jadi tempat aku meluahkan perasaan time kitaorg bergaduh

 aku pon xtau kenapa syg sgt2 kat baby ni
berbanding hadiah2 lain yang pernah incik hubby bg pada aku... 

*
*
*

tapi kan...bagi aku
percintaan jarak jauh ni lebih mematangkan kami...
lebih mengajar apa itu erti rindu dan kepercayaan
~hanya insan2 yang alami akan mengerti

*
*
*

dan sehingga lah bekerja
kami still ditakdirkan "cinta jarak jauh"
aku di melaka
dan incik hubby di shah alam....

TAPI KALI NI CINTA KAMI DIUJI BEGITU HEBAT....
TUNGGU YE SAMBUNGAN NYE...

Jan 20, 2011

time to sleep

tgk jer jam..
dah kol 9.30 mlm..

ok la time to sleep...

aik???pelik bin ajaib ni...
apehal si jaja ni dah pandai tido awal???

kalo u olls nak tau..
aku kena tido awal mlm ni 














SEBAB











*
*
*














SEBAB












*
*
*












SEBAB
aku tinggal sorang...
incik hubby ke shah alam lagi..

memandangkan mlm ni adalah malam jumaat
dah xsepatutnye aku tgk tv...

ye la kebanyakkan nye semua cerita seram...
paling tidak pon confirm ada iklan yang berunsurkan hantu

so pada aku terpandang semua yang tak sepatut nya
baik tido jer
hehhehe...

karang termimpi2...terbayang2...
sape nak tolong....

hahha...mintak jauh la dari semua tu...
~daa...


GOOD NITE 

bila dah terbiasa

bila aku bangun tido jer atau balik dari kerja
pasti perkara ni akan terjadi

*
*
*

APE YANG JADI NYE???

*
*
*

anak2 miss lola dah pandai
xnak duduk dalam sangkar lagi..
nak bebas mcm ibunya..

kadang2 geram jugak..
bila aku masukkan dalam sangkar sebelom nak tido..
pg esok confirm akan duduk kat luar jugak

incik hubby la punya pasal ni..
gatal2 tangan lagi ajar diorg main2 kat lantai..
katanya nak bagi anak dia cepat jalan..
alasan je tu..padahal dia suka mengusik anak2 miss lola tu..

tapi bila dah  terbiasa..
inilah jadinya...

apabila dimasukkan ke dalam sangkar

mula xtentu arah 

apabila pintu sangkar di tutup


pandai mintak keluar

 dan ini pula terjadi apabila pintu sangkar mula di buka

sekor keluar

dua ekor keluar

tiga ekor keluar

last2 empat2 keluar...

suka sgt bila dah berani kuar sangkar

ni la port baru diorang

dua ekor bersama ibunya

dua ekor lagi bergurau
comel jer...

*
*
*

aku xkisah sgt
tapi risau kena gigit semut je
nanti sakit susah plak

pening2.....hehe :p

*
*
*

ermmm...
yang paling comel bila tgk si "gemok" ni tido

geramnye.... ni la kucing yang paling disayangi oleh incik hubby


~SEKIAN~

kisah cinta jaja♥♥gara ~ PART 4 :jauh dimata dekat dihati

adoii...terasa berat je jari jemari aku ni nak 
menyambung entri pasal kisah cinta aku ngan incik hubby


ntah kenapa sejak bermenjak2 ni 
kemalasan melanda kat diri aku...
plus++++ plak keje kat opis yang melambak
meeting sana..meeting sini..semuanya urgent
huhhh!!!


dah2...ketepikan semua tu...jom segarkan minda...
bukak mata anda...
~kalo baca mata kelip2 nanti i babap u olls tau...
suke aty ko je ye jaja.. hehe:p


*
*
*
*


sambungan pada entry sebelum ni


lepas kitaorg "berdating" tu..
kitaorg jadi semakin rapat...
tapi gado2 manje tu tetap ada..
maybe sikap suka mengusik incik hubby tu
xdapat dipisahkan lagi dengan diri dia kot..
~ampun ye terkutuk lak...


dan satu malam bertarikh 15 Jun 2005
~tarikh keramat ni tau
incik hubby meluahkan segala isi hati yang terpendam...
kelakar pon ada time ni..
:: biar jadi rahsia antara kami je la :) ::


rupa2 nya kitaorg ni meminati antara satu sama lain secara diam2..
tapi mlm tu la barulah semua nya terbongkar
dan kami telah diiktiraf menjadi pasangan kekasih....
~siap ada pengiktirafan lagi...ape2 la jaja oiii... hehe


panggilan pon dah bertukar tau dari "awak dan saya"
kepada "abg dan syg"


incik hubby la sibuk sgt nak aku panggil dia abg..
mula2 terasa janggal tapi lama2 ok la...


tapi sampai skunk aku slalu ejek incik hubby sebab nye
dia lebih muda 2 bulan pada aku..tapi ada hati nak aku panggil dia abg..
hahaa... :p


tapi ada satu perkara yang kitaorg xdapat lupakan
sampai boleh masuk book of rekod la
kitaorg berjaya bergayut di telefon dari kol 8.30 mlm 
sehingga subuh menjelma...
~ape la gilenye kitaorg ni kan..agaknye kalau hp tu ada tangan 
mau dia lempang muka kami bg sedar sikit...haha


yang peliknya, bukan sembang ape pon..
tapi ntah le..kalo org dah kemaruk bercinta ni semuanya terasa indah je..


dan yang paling best setiap 2 minggu sekali
confirm incik hubby akan turun ke kuantan semata2 nak dating ngan aku...
bahagia teramat sgt tau..

dating lagi..hehe
~ni utk kali ke baper aku pon xhengat...

incik hubby dah nak balik

adik aku sebagai peneman setia 
semasa kami berdating




*
*
*


tapi kan...
semua ni xlama....


kami akan terpisah lagi jauh..


sebab....


family aku aku akan berpindah ke negeri sembilan
~arggghhhh kena ikot pindah gak tanpa rela tau


dan aku plak


dapat tawaran sambung blaja di uitm perak...
sedihnya..bermakna kami akan lagi berjauhan....


tapi ape nak buat kan...
masing2 perlu fikirkan masa depan...
xboleh ikutkan sgt perasaan xingin berpisah tu..


kata org 


"walaupon kita jauh dimata
tapi kita akan sentiasa dekat dihati"


dan kata tu la jadi perangsang kami utk teruskan hubungan jarak jauh ni...


TAPI KAN...


tipu la kalau dah jauh tu xde dugaan yang mendatang...
badai yang menjelma...


nak tahu ape kesudahannya....


TUNGGU.....


p/s : kalau dibezakan pic aku time dulu ngan skrg, jauh bezanya...tapi cinta dan syg aku pada nya tetap sama....lebih lagi adalah...hehe ::dlm mood bunga2 cinta::




 

lurve !n he@rt. Design By: jaja gara