MEKASIH SEMUA :,

Sep 29, 2010

happy besday papa!!

arini besday papa...
tapi xdapat nak celebrate sama2...
sebab papa kena g s.alam..
dari semalam sampai 1 hb...
sebab kena hadir perbicaraan kes pembunuhan arwah abg dia...
jgn salah paam plak..sebagai saksi jer...
huhuuhu...sedihnya ...

first time mama kena tgal lepas 6 bulan kawen aritu..
apepon..sebelom papa bertolak semalam..
sempat lagi tiup lilin kat umah...
sambut besday papa...
walau ringkas dan ala kadar je..
tapi cukup bermakna..
(awal 1 ari pon xpe la kan)

ye la..mama plan lain..lain jadinya...
rehat tgh ari 2...baru la nak carik kek...
beli kad ucapan...
semua buat papa....

SELAMAT HARI JADI SYG...MMMUAAHHHH!!
(+__*)







cayang kamu.....


p/s : semoga papa panjang umur, dmurahkan rezeki dan bahgia slalu..balik nanti kita celebrated btol2 ye...huuhuhu.....


Sep 22, 2010

cerita raya bab 3

malam 2 kami pon ramai2 memanggang la...
ada ikan...sotong..udang...hotdog...ayam...
dan paling istimewa daging kambing..
keluarga kitaorg memang tiap2 mlm raya rajin berbeku ni..

tapi taun ni agak x seronok..
mlm 2 hariz (anak buah akutu demam plak
badan nye panas sgt...so asyik meragam je...
papa la yang sibuk jadi tukang panggang nye..
mujur la semua dah siap perap ptg 2...
membe dia bob 2 pon kena dera sekali..
sian kat tetamu ye...

ye la org lain sibuk kat hariz...
makan pon lebih kurang je...
xtgu siap masak semua, dah masing2 makan
(biasanya tgu makan ramai2 dulu)

hariz plak asyik nangis je...pas2 muntah2 lagi...
so sebab risau..
mak, ayah, along ngan k,azah terus siap2 bawak g klinik..
jadi tinggal kitaorg je la kat umah....

taun ni xberapa jadik la makan family kitaorg....
makan pon sendiri2 je..
mujur la ada membe pa 2 ye memeriahkan suasana...
siap bakar mercun merdeka 16 das..
(pic xsempat nak amik sebab sibuk panggang daging)

pas diorang balik bawak hariz dari klinik...
anak buah aku 2 dah tido..xde la penyeri suasana...
suhunya tinggi 39.5 tu...
cian kena masuk ubat kat bontot...

sempat papa berposing ngan hariz sebelom bawak g klinik...
cian dia tgk muka pon xceria...

cerita raya bab 2

pepagi raya 2....
papa g la sembahyang raya ngan ayah aku....
berdua je la... (adik beradik xramai...abg aku lak raya umah mertua dulu)
kitaorg yang pempuan ni sibuk tolong mak kat dapur
nak masak kuah kacang lak..

selepas selesai semuanya..
kami bersiap2 la sementara menunggu papa ngn ayah balik sembahyang...
utk salam bermaaf-maafan...

KEPADA MAK NGAN AYAH :
AMPUNKAN ANAK MU NI YE...HALALKAN MAKAN MINUM ANGAH

KEPADA PAPA TERSAYANG:
AMPUNKAN MAMA YE KALAU ADA SALAH DAN SILAP...
HALALKAN MAKAN MINUM ISTERIMU INI...
MA BAHAGIA SGT DISAMPING PAPA...

(iklan jap)

paling seronok aku dapat lg duit raya taun ni..
(tq bebanyak la papa)
ikutkan taun lepas aku still dapat duit raya dari along...
kan bujang lagi kena la kasik jugak kan..
nampaknye taun ni aku je la kena bagi kat org...
sedekah 2 kan amalan mulia...hehhehhe.....

urmm..lepas 2....
memang penat la layan tetamu yg datang..
kebanyakkan sedara mara ayah la ngan jiran2 dekat umah aku 2..
ye la sedara mara belah mak aku semua tinggal kat ktn..
so lambat sikit la kalau diorg sampai umah mak aku ni..

ptg 2 baru la ada kesempatan nak g jalan beraya umah membe papa..
aku laju je ikut...
bukan xnak g awal2 jln raya..
tapi sian kat mak aku nak layan tetamu..
mak 2 bukan sihat sgt..
berdiri lama2 confirm kaki sakit..

disebabkan petang 2 abg aku dah sampai...
bawak bibik dia,
so kitaorg leh la relaks sikit sebab mak dah ada pembantu..
jadik nya panjang la sikit langkah kitaorg...

lepas penat beraya... kitaorg tgu membe papa yg dari temerloh..
memang dah plan petang raya 2 nak lepak kat pd..
tapi ditangguhkan petang raya kedua..
mana tak nye... mlm 2 mak sibuk nak wat bbq...
barang2 pon semua dah siap beli...
kalau kitaorg xde..sape lg nak join kan..

k,la dikesempatan ni kami nak mintak ampun dan maaf jika ada buat salah dan silap,
terkasar bahasa dan menyinggung perasaan sesiapa...

SELAMAT HARI RAYA!!!


Sep 18, 2010

cerita raya bab 1

petang jumaat tu kitaorg pon bertolak balik ke seremban..
setelah berbincang n dipikir2...
akhirnya tahun ni papa kata raya kat umah aku dulu..
petang raya kedua baru balik temerloh...
seronok gila...

mlm 2 bertungkus lumus la menolong mak wat rendang...
masak nasik impit...masukkkan kuih raya dalam balang...
mujur la tahun ni ayah xbuat lemang..jadi xlah bz sgt...
so aku beli la ngan pakcik opis aku je...
lagi mudah kan...sediakan duit je la...

pas tu siap gosok baju raya kitaorg...
ye la..kalau nak buat pagi 2 mau kelam kelibut nanti..
silap2 papa xgi sembahyang raya plak..

setelah settle semua 2...
time kitaorg bakar mercun lak...
(mercun ni kitaorg beli kat bazar taman cempaka)
berdentam dentum la melawan-lawan ngn org lain..
papa la jadik kepala nya..

aku lak jadi pemerhati...
nak main takut...so tgk je la...
adik aku lak wat gila...boleh main bunga api bintang yang besi 2...
ishhhh...cam budak kecik jer...
pas2 ajak aku main...ahh wat malu je org tgk...
apepon memang syok arr mlm 2...

ye la...masa kat melaka main mercun xbest langsung...
jiran2 kebanyakkan nye org cina...
so semangat nak melawan 2 xde la...
mana nak syok nye kan...

apepon utk budak2 yang xcukup umor....
ingat pesanan ni ye...hehhehhehe....


jom tgk wayang

ni sebenarnya sambungan dari entry sebelom ni...
petang tu dah penat2 layan tetamu...
semua tertido..
dalam kol 8 baru la terjaga..


tiba2 papa ajak tgk wayang cerita piranha..
kat mbo melaka mall...
aritu dah g kat terminal one, seremban..
tapi cerita 2 lom kuar lagi..
kalau nak tgk kena la gi kat seremban 2...
sebab adik aku g tgk kat sana..
dia kata best cerita 2..memang nampak cam real..



aku pon ape lgi laju je la..
mandi...siap2...makeup...jom papa!!
nak berjalan laju je la...

papa dan mama....


sempat lagi berposing sebelom keluar...


tiket kami bertiga...

utk makluman cerita ni 18 PL...
jadi memang la utk tontonan 18 tahun ke atas..
tapi kitaorg pandai2 la seludup masuk adik aku tuh..
(xcukop umur lg rupanye...hehehehee...)
mujur la kawalan xketat sgt..
kalau x maunya dia kena tgu kitaorg 2jam kat luar wayang 2...


memang best gile citer ni...
real2 je isi org tercabut...
ganas tol ikan piranha ni ye....
bayangkan la kalau ada kat laut di malaysia ni...
mati idup balik fobia beb...

Sep 17, 2010

first time beraya di rumah sendiri...

Agak lama entry aku menyepi kan..
dah ari raya ke 8 baru la muncul kembali..
sibuk beraya punya pasal la katakan...
ye la kejap ke seremban..
pas2 balik temerloh...
pas2 ke seremban balik...
last2 semalam baru la beraya di rumah sendiri..

pagi-pagi buta dah sibuk nak gantung langsir baru..
isi kuih raya dlm balang baru....
kemas umah..mop lantai lg..
 (tinggal umah lama sgt habis semua berhabuk)

tgh ari 2 membe papa cal nak dtg beraya kat umah..
mujur la dah siap2 beli bahan stanby...
aku pon bertungkus lumus masak kuah kacang ngan nasik impit segera...
dah la baru first time cuba buat...mujur la jadik...hehhehhe...

petang 2 membe adik aku lak datang umah....
layan lgi tetamu..
ni la first time rasa org datang beraya kat umah sendiri..
seronok gak bila ramai yg datang...
walau letih sikit...tapi mcm puas aty je...

ye la..selama ni waktu bujang org datang kat umah mak je..
tak sama rasa cam kat umah sendiri (boleh plak ye..)
duk umah bujang mana la ada kuih raya nye..
org nak dtg pon takut kot..hehhehee....


menu raya : nasik impit+serunding daging+kuah kacang


kuih raya semua dah siap diisi dlm balang...

 
p/s : kepada semua kengkawan meh la jemput datang beraya kat umah aku..apepon call dulu tau

Sep 5, 2010

Pertikaian tentang berpuasa di FB...masyaallah!!!

 Apa nak jadi ngan anak muda skrg....
dunia dah dekat akhir zaman...
sampai soal puasa pon dipertikaikan...
kita yang dewasa ni marilah sama2 renungkan..
ape akan jadi pada ank2 kita pada zaman akan datang...
MASYAALLAH....

aku dapat maklumat ni dari seorang kawan.... (email yahoo)

p/s : klik petikan utk paparan yg lebih jelas


Sep 4, 2010

selamat hari raya aidilfitri...


di kesempatan ini...
kami sekeluarga nak mengucapkan..
*
*
*
*
"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN"
*
*
*
*
kepada:
seluruh ahli keluarga
saudara mara
sahabat handai
dan
semua umat islam....

Sep 3, 2010

buah lychee ada lemak khinzir!!!

Waspadalah dengan makan minum sekarang
terutamanya yang makan kat kedai kopi n restaurant.

Sesungguhnya agenda Zionis itu jelas mahu
menggelapkan hati ummat Islam supaya malas beribadat kepada Allah

Astaghfarlah kita banyak2...
 Entah berapa kilo dah benda2 ni
espsecially buah Lychee tu yg dah kita telan dgn begitu lazat.
Tau-tau adalah campur benda2 haram tu..

Tak tau nak makan apa dah....
 macam2 sekarang ni..
makan biscut ada melamine...
makan buah2 dlm tin ada extract khinzirlah...

Apapun kita hati2lah jgn beli dan suapkan ke mulut kita dan anak2....


Kesemua yg diatas mengandungi lemak BABI/KHINZIR...


JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut.
*
*
*
"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc. The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include :
Canned Meat
Canned Seafood
Canned Fruits
Canned Vegetables
Seasonings
*
*
*
di atas adalah barang2 keluaran narcissus....

Kepada semua muslimin dan muslimat tolong sebar2kan info ini kepada umat islam yg lain.untuk mendapat kesahihan tentang hal ini sila lawati
website


p/s : HARAP DIHEBAHKAN & BOIKOT ...................

semangat merdeka 2010

hahhahha...
tajuk entry xleh blah....
semangat la sgt kan...
ke terpaksa...
sendiri mau ingat la...

ermmm.....walaupon agak lambat aku wat entry ni...
tetap nak citer gak...
yang aku

*
*
*

telah menyertai perbarisan hari kemerdekaan yang ke-53
pada 31 Ogos 2010
bertempat di MITC, Melaka
yang mewakili JPBD Melaka....

nak jadi citer...petang sebelom 2 baru la nak carik baju opis bg 2...
(dah simpan dlm stor..hehhehe)
baru nak cari suar itam yang lain..
(suar lama dah xmuat..tidakk aku dah gemuk le)
baru tercari-cari kasut itam yang bertutup
(mujur ada adik aku..crock pon crock le)
kelam kelibut la...
*
*
*

mujur en hubby aku rajin melayan..
so kitaorg berbuka je kat MCD jaya jusco..
bagi memudahkan aku
terus boleh g cari brg2 tuh...
lambat2 org ramai..
nak pilih pon xsenang....

ikut ati malas je nak pegi..
banyak btol hal nye....
tapi semangat yang kuat...  (poyo je)
aku berjaya jugak hadir...hahhahahaa...

pagi 2 hubby hantar sebab jln jem..
parking pon susah...
so jadi keje hubby la menghantar dan ambil tuan puteri dia nih..
xkan xkeje nak membuta je kat umah...
xadil la...
nasib la dapat bini camni...
hehehheheh....

mujur la semua nye berjalan lancar...
walaupon cuaca agak panas...
beratur pon kejap je...
(sebelom2 ni cam nak tercabut kaki ni berdiri tau)
maybe sebab bulan pose..mau ada yg pengsan beratur lama-lama nanti...
dari 7 pg - 10.30 pg dah leh cau....
nak ikutkan boleh abih awal..
tapi dsebabkan tgu CM
majlis mula la kol 9pg...
angin gak..tapi nak wat camne...
ORG BESAR
kita ni sape la kan....

dah la panjang lebor lak citer..
meh lyn pic lak...

sila abaikan muka awk yg itam tu..panas wei beratur kat luar 2....


bersemangat semua walaupon berpuasa...
mana satu aku ye??? hehhehehe....


barisan kontijen JPBD Melaka 2010

Sep 2, 2010

nak balik raya umah sape dulu nih!!!

aku konpius....
nak balik raya mana dulu taun ni....
dah la first time raya ngan hubby.....

mula2 tu memang dah deside nak balik umah aku dulu..
dalam petang raya ke 2 baru balik temerloh (umah mak mertua)
tapi...
tiba2 adik aku si ary (aku yg jaga dia) 2 bgtau...
yg raya ke empat sekolah dah buka balik...

ahhhh..tidakk!!!!
rosak semua plan yg aku dan hubby dah rancang...
maknenya kitaorg hanya ada 4 ari utk raya
kat umah aku ngn umah hubby..
mana nak sempat...
jauh gak seremban ngan temerloh
(ni la susah xduk sama negeri)

yang peliknya buat ape Jabatan Pelajaran 2..
bagi budak cuti sekolah seminggu sebelom raya..
nak buat ape...
org time raya la nak cuti panjang..
leh jenjalan n collect duit raya...
aku lak yang emo...hehhehe..
ni jadi wakil kepada bebudak yg masih bersekolah la...

k berbalik pada kes balik raya ni...
camne ye....
xkan aku nak suh adik aku sambung cuti sendiri plak...
makne nya selasa, rabu dan jumaat..
rugi lak pelajaran dia...
tapi confirm ke blaja...
cikgu xnak raya ke..hehheheeh....

ntah la..skunk xtau nak wat keputusan camne...
hubby kata raya umah aku dulu..
tapi petang raya kena balik temerloh...

maknenya...
xdapat la aku jumpa anak buah aku yg bulat 2...
diorang mlm raya baru balik..
taun ni abg aku raya umah mertua dulu..
sebab taun lepas dah raya umah kami...
kalau aku setuju ngan cadangan hubby..
maknenya xdapat la nak berbeku lg ramai2 mlm raya 2...sedih!!!!

tapi...

kalau nak balik temerloh dulu lak...
lg pening....petang raya ketiga 2...
dah plan ngan member hubby nak g genting ...
jenjalan + honeymoon kali ke 2...
plan semua dah buat...
xkan nak cancel lak...
dan bila masa nak raya  ngan family aku!!!

oh no..no...no....
nanti kena bincang lg...

Sep 1, 2010

menu berbuka

dah lame rasanye xciter pasal masak...
almaklumlah mood masak xdatang lgi..
hhehehhehe

*
*
*

tapi arini tetiba rasa cam nak masak...
muak la slalu beli makanan siap ni..
dah la dari bujang..
sampai kahwin kena la ubah haluan skit...

tapi agk pening skit nak pk menu ape yg nak dibuat
awk ni bkn nye mahir sgt..
baru je nak jinak2 ceburi bidang memasak ni...

ermm...pk punya pk...
search punya search...
da jumpa...

MENU UTK BERBUKA ARINI

*
*
*
*

sambal udang campur petai
tempe goreng
khailan ikan masin
+
kuih2 kat bazar ramadhan
(lom ada masa nak wat kuih sendiri)
hehehhe..padahal xreti....

*
*
*
*

nyummy....nyummy...nyummy....




p/s : mujur semua dah beli tgal nak let go utk dimasak je....




 

lurve !n he@rt. Design By: jaja gara