MEKASIH SEMUA :,

Dec 31, 2010

tahniah harimau malaya

gara2 menang bola la aku dapat cuti arini...
seronoknya...tq PM
huhuhuhu...........

so cerita pasal bola ni...
memang xcited sgt nak tgk malaysia menang...
walaupon dah berbekal kan 3-0,
mana la tau saat2 akhir jadi lain kan...

tapi ape yg paling menarik..
tgk gol keeper malaysia..
si khairul fahmi 2 main..
perghh..boleh la dinobatkan sebagai hero malaya mlm 2 kan..
ekekkekekke......

apepon...
well done to harimau malaya

menang 4-2

semoga harimau malaya terus maju dimasa hadapan!!!


rindu nak berblog kembali....

rindu rasanya nak wat blog....
lama xwat entry...
semua gara-gara aku ngan papa xsihat...
aku sakit perut...papa plak demam....

ermmm.....sian papa...
sebab nak berhenti merokok...
sampai demam2 tu...
xpe2 aku tetap bagi sokongan penuh...
chaiyok2 syg...
(opssss..terlebih sudah...)

tiga empat hari gak arr kitaorg xsihat...
tu yang lama xonline...
xde entry...xon fb...
hanya layan dvd je...huhuhuu.......

pastu bila xsihat...
masak memasak ni pon off la kan,..
beli bungkus je la...
siap mkn mcd...
(xsihat pon makan sihat jer...wahahhaha.....)

bukan per teringin plak nak makan prosperity burger...
sedap!!!!huhuuhuuuu......

jom makan....

Dec 24, 2010

aktiviti sabtu....

seronok sgt...
berjalan2 menghabiskan masa berdua...
planning asalnya nak g mandi kat melaka wonderland...
kul 9pg aku dan papa dah siap2........

tapi sampai sana lain plak citer nya..
kol 1 tgh ari baru boleh masuk..
sebabnya MBMB ada wat hari keluarga..
ceittt.. potong btul la...

tgk jam pon lambat lagi..
nak balik umah semula mls la...
so kitaorg pon g jalan2 dulu kat taman botanikal...
menikmati pemandangan sambil bersantai..huhuhu


pastu ke tasik ayer keroh...
dan baru la mandi manda di melaka wonderland...


ermm..boleh tahan la jugak..
tapi yg xbest kolam dia kecik2...
pastu nak main gelongsor air 2 pon kena beratur...
ramai sgt2 org..


tapi skali skala leh je layan..
lain kali nak g sunway lagoon...
baru berbaloi...


apepun..
jom layan pic2 yang dah di snap


kat taman botanikal, melaka




kat tasik ayer keroh, melaka



 kat wonderland, melaka




p/s : Abaikan aku yang semakin bulat 2..TIDAKKK!!!!!

Dec 17, 2010

rahsia memelihara kucing

Memiliki haiwan peliharaan kesayangan selalunya boleh membantu kita menjalani kehidupan dengan lebih baik lagi. Tidak dapat dinafikan bahawa haiwan peliharaan  kesayangan boleh membawa aura yang berbeza di dalam kehidupan manusia.


Setiap haiwan peliharaan mungkin mempunyai rahsianya yang tersendiri, bukan sahaja ia boleh menjadi penghibur di dalam rumah, malah seperti ada satu aura yang membuatkan si pemilik haiwan peliharaan mendapat manfaat yang lebih banyak lagi. Perkara seperti itu, seringkali berlaku jika anda memilih kucing sebagai haiwan kesayangan anda.


Apa yang ada dengan kucing? Apa yang membuat kucing begitu istimewa? 


a. Kucing akan benar-benar menjadi sahabat yang akrab dan teman yang sejati
Kajian menunjukkan bahawa kucing yang dijadikan sebagai haiwan peliharaan kesayangan, boleh meringankan diri  seseorang yang sedang menghadapi masalah fisiologi dan emosional(sakit jiwa). Ini adalah benar. Dengan kajian yang terbukti ini, ia akan benar-benar menyembuhkan "hati yang luka", terutama bagi orang yang sudah lanjut usia dan sentiasa berada dalam tekanan dan kesedihan. Selain itu, kucing juga mampu memberi kasih sayang yang tinggi kepada tuannya, tetapi kurang menuntut perkara yang bukan-bukan. Kos memelihara kucing juga rendah dan ianya sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai gaya hidup moden.


b. Kucing mempunyai sifat keyakinan yang sangat tinggi
Orang yang memelihara haiwan peliharaan akan mengambil perhatian yang lebih jika dibandingkan dengan orang yang tidak memelihara apa-apa haiwan peliharaan. Ketika seseorang itu telah berusia ataupun sedang sakit dan mempunyai haiwan peliharaan kucing, ia pasti akan memberi perhatian sebaik mungkin kepada kucingnya. Seseorang yang merasakan dirinya sangat diperlukan (oleh kucing), mereka akan memancarkan suatu aura yang sangat optimis dan berkeyakinan. Malah, bagi anak-anak, mereka akan merasa lebih percaya kepada diri dan juga lebih bertanggung jawab jika dapat  memelihara haiwan kesayangannya. Keadaan seperti ini akan melatih mereka untuk mengurus kucing-kucing yang lain dan haiwan-haiwan peliharaan yang lain, dan akhirnya orang seperti ini akan turut belajar bagaimana menguruskan perkara-perkara lain dengan seberapa baik yang mungkin.


c. Kucing sebagai haiwan kesayangan juga boleh membebaskan anda daripada stress atau tekanan
Menurut kajian perubatan, duduk di kerusi, meletakkan kucing di pangkuan anda dan membelai rambutnya akan menjadikan anda merasa nyaman dan damai. Hal ini akan membuat anda merasa santai dan akan menjadikan anda merasa lega daripada stress yang disebabkan oleh apa-apa pun masalah.


d. Kucing sebagai penawar kesihatan
Menurut "Society for Companion Animal Studies", pesakit akan mudah sembuh atau hidup lebih lama melalui haiwan. Telah dibuktikan bahawa mempunyai haiwan kesayangan pasti akan meringankan beban daripada kes-kes seperti kerosakan fisiologi ataupun psikologi manusia.


e. Kucing sebagai pemangkin sosial
Kucing sebagai haiwan peliharaan lazimnya akan membuatkan rasa malu dan ragu-ragu dalam diri anda terhakis. Perkara ini berlaku apabila anda pergi berjalan-jalan bersama dengan kucing anda. Orang akan tertarik dan mula menyapa anda. Sebagai pencinta kucing, anda pasti tidak akan ragu-ragu untuk menunjukkan haiwan kesayangan anda kepada orang ramai semasa berjalan bersama-samanya.

HENTIKAN FESYEN LUCAH INI!!! (Tudung + Leggings)


ermm...
aku dapat maklumat ni dari seorang kawan
yang dikirimkan dari email yahoo...
sama2 la kita fikir dan renungkan...

RAHSIA KAREKTOR MENGIKUT BULAN KELAHIRAN

JANUARI
Bercita-cita tinggi dan orangnya serius
Suka mendidik dan dididik
Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan
Suka smart, kemas dan teratur
Bersifat sensitif, berfikiran mendalam
Pandai mengambil hati orang lain
Pendiam kecuali telah dirangsang
Agak pemalu
Daya tumpuan yang sangat tinggi
Mudah mendisiplinkan diri sendiri
Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema
Bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkannya
Cukup sayang pada kanak-kanak
Suka duduk di rumah
Setia pada segala-galanya
Perlu belajar kemahiran sosial
Cukup cemburu yang sangat tinggi


FEBRUARI
Berfikiran abstrak
Sukakan benda yang reality dan abstrak
Intelligent, bijak dan genius
Berpesonaliti yang mudah berubah
Mudah menawan orang lain
Agak pendiam, pemalu dan rendah diri
Jujur dan setia pada segalanya
Keras hati untuk mencapai matlamat
Tidak suka dikongkong
Mudah memberontak apabila dikongkong
suka kegiatan yang lasak
Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
Mudah mempamerkan marahnya
Tidak suka benda yang remeh-temeh
Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
Sangat berani dan suka memberontak
Bercita-cita tinggi dan suka berangan-angan dan 
ada harapan untuk merealisasikan impiannya
Pemerhatian yang tajam
Suka hiburan dan sukan
Suka benda yang bersifat seni
Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
Berkecenderungan pada benda yang tahyul
Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
Belajar untuk mempamerkan emosi.

MAC
Berpesonaliti yang menarik dan menawan
Mudah didampingi
Sangat pemalu dan pemendam rasa
Sangat baik secara semulajadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
Suka pada kedamaian
Sangat peka kepada orang lain
Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
Tidak cepat marah dan sangat amanah
Tahu balas budi dan tahu kenang budi
Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
Suka berangan-angan
Suka melancong
Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
Kelam kabut dalam memilih pasangan
Suka dgn hiasan rumahtangga
Punya bakat seni dalam bidang muzik
Kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik Jangan terlalu moody.

APRIL
Sangat aktif dan dinamik
Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
Sangat menarik dan pandai manjakan diri
Punya daya mental yang sangat kuat
Suka diberi perhatian
Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang
Sangat berani dan tiada perasaan takut
Suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah
Emosi cepat terusik
Try control the emotion
Kecenderungan bersifat dendam
Agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan
Kuat daya ingatan
Gerak hati yang sangat kuat
Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
Berpenyakit di sekitar kepala dan dada
Sangat cemburu dan terlalu cemburu.

MEI
Kekerasan hati & degil
Kuat semangat & bermotivasi tinggi
Pemikiran yang tajam
Mudah marah apabila tidak dikawal
Pandai menarik hati orang lain & menarik perhatian
Perasaan yang amat mendalam
Cantik dari segi mental & fizikal
Tidak perlu dimotivasikan
Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
Mudah dipujuk
Bersikap sistematik (otak kiri)
Suka berangan
Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu
Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit
Daya khayalan yang tinggi
Permikiran yang tajam
Pandai berdebat
Fizikal yang baik
Kelemahan sistem pernafasan
Suka sastera, seni & muzik serta melancong
Tidak berapa suka duduk di rumah
Tidak boleh duduk diam
Tidak punya ramai anak
Rajin dan bersemangat tinggi
Agak boros

JUN
Berfikiran jauh & berwawasan
Mudah ditawan kerana sikap baik
Berperangai yang lemah lembut
Mudah berubah sikap, perangai, idea @ mood Idea yang terlalu banyak di kepala
Bersikap sensitif
Otaknya aktif (sentiasa berfikir)
Sukar melakukan sesuatu dengan segera
Bersikap suka menangguh-nangguh
Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik
Cepat marah & cepat sejuk
Suka bercakap &; berdebat
Suka buat lawak & bergurau
Otaknya cerdas berangan-angan
Mudah berkawan & pandai berkawan
Orang yang sangat tertib
Pandai mempamerkan sikap
Mudah kecil hati
Mudah kena selsema
Suka berkemas
Cepat rasa bosan
Sikap terlalu memilih & cerewet
Kurang mempamerkan perasaan
Lambat nak sembuh apabila terluka hati
Suka kepada barang yang berjenama
Mudah menjadi eksekutif
Kedegilan yang tidak terkawal
Sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya

JULAI
Sangat seronok didamping
Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki
Agak pendiam kecuali diransang
Ada harga dan maruah diri
Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan
Mudah dipujuk dan bercakap lurus
Sangat menjaga hati orang lain
Sangat peramah
Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya
Berjiwa sentimental
Jarang berdendam
Mudah memaafkan tapi sukar melupakan
Tidak suka benda remeh-temeh
Membimbing cara fizikal dan mental
Sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang
Layanan yang serupa dengan semua orang
Tinggi daya simpati
Pemerhatian yang tajam
Suka menilai orang lain dengan pemerhatian
Mudah dan rajin belajar
Suka muhasabah diri
Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama
Suka mendiamkan diri
Suka duduk di rumah
Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
Tak agresif kecuali terpaksa
Lemah dari segi kesihatan perut
Mudah gemuk jika tak kawal diet
Minta disayangi
Mudah terluka hati tapi lambat pulih
Terlalu mengambil berat Rajin dalam membuat kerja

OGOS
Suka berlawak
Mudah tertawan kepadanya
Sopan santun dan caring terhadap orang lain
Berani dan tidak tahu takut
Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan
Pandai pujuk orang lain
Terlalu pemurah & bersikap ego
Nilai harga diri yang sangat tinggi
Dahagakan pujian
Semangat juang yang luar biasa
Cepat marah & mudah mengamuk
Mudah marah apabila cakapnya dilawan
Sangat cemburu
Daya pemerhatian yang tajam & teliti
Cepat berfikir
Fikiran yang berdikari
Suka memimpin & dipimpin
Sifat suka berangan
Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat
Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk
Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit
Belajar untuk relaks
Sikap kelam kabut
Romantik, pengasih & penyayang
Suka mencari kawan

SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur
Sangat cermat, teliti & teratur
Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik
Pendiam tapi pandai bercakap
Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati
Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur
Kerja yang dilakukan sangat sempurna
Sangat sensitif yang tidak diketahui
Orang yang banyak berfikir
Daya pentaakulan yang baik
Otak bijak & mudah belajar
Suka mencari maklumat
Kawal diri dari terlalu mengkritik
Pandai mendorong diri sendiri
Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi) kerana banyak simpan rahsia
Suka sukan, hiburan & melancong
Kurang menunjukkan perasaannya
Terluka hatinya sangat lama disimpan
Terlalu memilih pasangan
Sukakan benda yang luas
Bersistematik

OKTOBER
Suka sembang
Suka orang yang sayang padanya
Suka ambil jalan tengah
Sangat menawan & sopan santun
Kecantikan luar & dalam
Tidak pandai berbohong & berpura-pura
Mudah rasa simpati, baik dan pentingkan kawan
Sentiasa berkawan
Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama
Cepat marah
Macam pentingkan diri sendiri
Tidak menolong orang kecuali diminta
Suka melihat dari perspektifnya sendiri
Tidak suka terima pandangan orang lain
Emosi yang mudah terusik
Suka berangan & pandai bercakap
Emosi yang kelam kabut
Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan)
Suka melancong, bidang sastera & seni
Pengasih, penyayang & lemah lembut
Romantik dalam percintaan
Mudah terusik hati & cemburu
Ambil berat tentang orang lain
Suka kegiatan luar
Orang yang adil
Boros & mudah dipengaruhi persekitaran
Mudah patah semangat

NOVEMBER
Banyak idea dalam perkara
Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
Berfikiran kehadapan
Berfikiran unik dan bijak
Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
Pemikiran yang tajam
Daya firasat yang sangat halus dan tinggi
Bagus untuk jadi doktor
Cermat dan teliti
Personality dinamik
Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran
Terlalu degil dan keras hati apabila hendak.
Diusahakan sehingga berjaya
Tak suka marah kecuali digugat
Mudah ambil berat terhadap orang lain
Pandai muhasabah diri
Cara berfikir lain dari orang lain
Otak yang sangat tajam
Pandai mendorong diri sendiri
Tidak hargai pujian
Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya Badan yang “tough” (sasa)
Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam
Romantik
Tidak pasti dgn hubungan kasih sayang
Suka duduk di rumah
Sangat rajin dan berkemampuan tinggi
Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia
Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
Bercita-cita tinggi
Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER
Sangat setia dan pemurah
Bersifat patriotik
Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
Bercita-cita tinggi
Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
Seronok didampingi
Suka bercampur dengan orang
Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai
Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur
Tidak pandai berpura-pura
Cepat marah
Perangai yang berubah-ubah
Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
Benci pada kongkongan
Suka berlawak
Pandai buat lawak dan berfikiran dengan logik.

dimanakah ANDA???



kisah aku dan london weight.......

masa ondway balik ke kuantan mnggu lepas...
aku dapat call dari London weight ...

katanya aku dapat buat treatment free untuk percubaan kali pertama..
dah tau dah trick diorg..
kata je free...tapi nanti sure pujuk aku amik pakej diorg nya..

so aku bg mcm2 alasan la...
kata kat kg semua bagai...
yang xtahan 2 sanggup call lgi 2...

papa pon kata try je pegi dulu...
lagipon free...
layan kan ajer...

so aku pon bg la tarikh baru..
kebetulan sebelom tu kitaorg ada program
 nak tgk wayang kat dataran pahlawan...
 so lepas tu boleh la terus g mahkota parade...
2 dlm 1 la kan..huhuhu...

dalam kol 1 lebih tu kitaorg pon direct trus ke London ...
perghhh..pekerja semua cina...
kiut miut seyyhhh...
comel2 je..body pon kecik2 je...
memang jelous..wahahaha....

pas2 ada la perunding aku nama SANDY...
sebaya ngan aku....
dia dah bebel bagai...
pastu suh aku join pakej...
harga cecah kat 8 ribu....
perghhh...diet sendiri je la...

aku pon ape lgi...
mcm2 la alasan....
sape kata nak bgi treatment free kan....
alih2 kena amik pakej plak...
huhuuhuu....

pastu SANDY pon bg la aku treatment free 2...
sambil 2 masih memujuk...

teringat plak kata2 membe aku sebelom aku nak g sini...
ko jgn caye la benda2 gitu...
kalo btol2 nak kurus mau makan puluh2 ribu...
stakat sikit2 ni tipu jer....

errmm....
masa dlm treatment 2 aku sempat la berbual ngan sorang akk ni...
xsilap aku dia lgi 4 sesi nak abis...
tapi badan xturun mana pon...
stakat 5 kilo...mana nak nampak...
dia pon mcm mnyesal je sebab terpengaruh..
tapi dah terlajak teruskan aje la...

kata dia better diet sendiri lagi...
lgipon memang btol wat treatment..
tapi  kena jaga pemakanan...rebus2 jer...
kena bersenam...so lebih kurang mcm kena diet gak la...

ermmm..mcm2 kan...
aku plak dah memang x percaya..
sebab dah dgr mcm2 cerita dari membe sendiri yang g cuba...
mybe London dapat membantu...
tapi mau makan pulus yang cecah puluh2 ribu la kan....

 terus terang aku kata xmampu la...
xkan sampai nak wat loan kot...
xder maknenya....huhuhuuuuu.....

so berbalik pada treatment aku ngan SANDY...
akhir skali berat aku berjaya turun 1kg...
dan 6.2cm anggota badan dapat dikecikkan...
dengan 1 treatment sahaja...
wahahhahah...seronoknya...

ikut aty sape xnak kurus kan...
tapi pkir2 kan la...
samada terlebih duit ke tidak.....

akhir kata 
tepuk dada...tanya selera....


movie lagi...NARNIA

layan movie lagi...
kali ni cerita NARNIA plak...
di GSC dataran pahlawan...

ape yg special skit kali ni...
kitaorang dapat tiket free....
wah...tiap2 bulan camni kan best...
wahahhahah.....

thanks la buat bos aku yang dah bg aku tiket 2...
dapat  2 keping lagi..
so boleh la aku layan ngan papa...
kalo g sengsorang sory to say la...
mls aku nak drive ke sana...

tayangan ni merupakan tayangan amal...
yang dianjurkan oleh PTD Alor Gajah...
ramai gile org..mybe kaum kerabat PTDAG kot...
sorang pon aku xkenal...
tapi ada aku kesah...
huhuhuhuuhhuuu...

dah nama nye free kan...
so pepagi dah mula movie 2...
kol 10.30...
first time rasanya layan movie kat panggung awal2 gini...

yang best nye siap dapat set pop corn (popcorn+coke) free....
hahhaha...seronok sgt...

so pasal movie narnia 2...
best2..aku memang suka sgt cerita ala pengembaraan camni...
x la membosankan...
so boleh layan la..walaupon tgk pagi...

korang mesti tgk tau...
sure xrugi punya...






 

lurve !n he@rt. Design By: jaja gara