MEKASIH SEMUA :,

Aug 31, 2010

selamat menyambut hari merdeka

kepada semua warga malaysia
aku nak ucapkan..
SELAMAT MENYAMBUT HARI MERDEKA
YANG KE-53

MERDEKA
*
MERDEKA
*
MERDEKA
*
MERDEKA
*
MERDEKA
*
MERDEKA
*
MERDEKA

lama menyepi

lamanya la blog ni menyepi
*
*
*
ermm...semuanya sebab bz time bulan2 pose ni..
nak kemas umah (xlama dah raya)
nak masak (padahal ari2 makan kat luar)
nak shopping raya...(xbih lg)
nak hangout cuci mata (jln g uptown)
nak balik kg (seremban je)
n selebihnya banyak tido...
HAHAHHAHHA....

sampai nak update entry pon xde masa
boleh x???

xpe lepas ni aku akan cuba idupkan balik
ngan entry2 baru k...
*
*
*

akan cuba cari masa yang sesuai...

Aug 25, 2010

xde kije time...

 xde ape pon yang menarik aku nak citer..
just nak tunjuk aktiviti kitaorg kat umah time bosan...
dah xde keje..so kitaorg carik la keje...
sebelom berbuka..
HAHAHAHA



sengal jep...hahhaha..

with my lovely sister

with my hubby

p/s : happy family (+__*)
  

kami ke majlis berbuka puasa

 pada 21 mac lepas..
aku bersama hubby ngan adik aku g la berbuka puasa kat masjid selat
anjuran opis aku...JPBD Melaka la...

kitaorg memang xlepas peluang la bab2 makan free ni...
(tgk badan la beb..kehhh...kehh..kehh...)

mmm..makanan best jugak la...
banyak gak lauk....
yg agk xbest dapat 1 table ngan family mana ntah..
(org luar k, bukan warga JPBD)
padan muka datang lambat lg..dekat nak berbuka baru sampai...
makan nye gelojoh mak ai....
org amik lauk pakai sudu diorg pakai tangan jep..
xleh masuk majlis tol...
potong selera aku jep...
kalo kenal xpe gak...

huh...mujur ada en hubby siap2 amik lauk letak dlm pinggan kitaorg dlu...
nak tambah sowi..geli makk....
abih pahala aku kutuk org....tapi geram nak wat camne kan..
hahhahha...apepon jom layan pic kitaorg k...

nyummy..nyummy....

kitaorg nak serbu nih...

ramai gak yang datang...

peace...

hubby sape ni...

lepas berbuka..hubby dah siap nak kuar kitaorg lom abih posing..hehhehe..

Aug 18, 2010

Tips mendapat zuriat di bulan ramadhan

Sebenarnya, bulan puasa ini adalah satu peluang yang mesti kita rebut. Bagi mereka yang masih ternanti-nanti kurniaan zuriat, ada beberapa perkara yang andaboleh ikhtiarkan dalam bulan Ramadan ini.

1) DOA MUSTAJAB WAKTU BERBUKA
Antara waktu yang mustajab untuk berdoa adalah sebelum berbuka puasa. Tapi saat ini sering diabaikan oleh kebanyakan orang kerana ghairah menghadap menu berbuka yang menyelerakan. Luangkanlah masa beberapa minit sebelum waktu berbuka untuk berdoa dan memohon apa-apa sahaja yang kita hajatkan. Ingat, Allah swt Maha Pemurah. Setiap doa yang kita panjatkan, pasti didengar.

2) PELUANG TURUNKAN BERAT BADAN
Berat badan adalah antara faktor sukar hamil. 50% Pesakit PCOS didapati juga mengalami gejala berat badan berlebihan. Kajian menunjukkan bahawa dengan setiap 5% penurunan berat badan, dapat meningkatkan peluang kehamilan sebanyak 30%. Sebab itulah, antara cadangan yang diberikan oleh doktor adalah supaya menurunkan berat badan terlebih dahulu. Sekarang kita di bulan Ramadan, peluang ini harus diambil untuk menurunkan sedikit berat badan dengan mengawal makan, terutamanya waktu berbuka.


3) BANYAKKAN ISTIGHFAR DAN SELAWAT
Bulan Ramadan ini hati manusia lembut, Syaitan dirantai. Kalau anda perasan, pengunjung-pengunjung masjid semakin bertambah di bulan Ramadan. Ramadan adalah bulan untuk beramal.


Nabi saw pernah anjurkan seorang sahabat supaya banyakkan sedekah dan beristighfar bagi mereka yang belum dikurniakan zuriat.


Berikut kami berikan petikan hadis tersebut
"Abu Hanifah Rah. meriwayatkan di dalam musnadnya dari Jabir Bin Abdullah R.A bahawa seorang lelaki pernah datang kepada Nabi s.a.w dan bertanya;
Ya Rasulullah, sudah lama saya menikah, tapi belum dianugerahi oleh seorang anak pun.
Nabi s.a.w pun menjawab dengan sabdanya;
Di mana(keadaan) engkau dengan banyak ISTIGHFAR dan banyak BERSEDEKAH, kerana dua hal ini boleh menganugerahi buah hati(anak)"

4) KURMA DAN KESUBURAN?
Kurma adalah sangat sinonim dengan bulan Ramadan. Khasiatnya memang terkenal. Dari segi kesuburan, maklumat yang kami dapati adalah 'DEBUNGA KURMA' (ada juga orang panggil 'serbuk kurma') yang dipercayai dapat membantu memulihkan masalah kesuburan wanita dan lelaki.

info : http://www.mudahhamil.com/

Bergembiralah Wahai Wanita



dengar la ceramah ni..
best sesangat...
nak dengar lagi.. 
klik laman web di bawah : http://www.youtube.com/user/alongkeramat1#p/c/6AFC73E4F942AB2F/0/KSQVcS2DJgk

yeah dapat signature!!


p/s :suka sgt..cantekkkk!!! (perasan sendiri)

dugaan buat kami...

sejak akhir-akhir ni kami kerap xsihat...
mula2 aku skunk papa plak..
semalam badan dia panas sgt...
dah la naik merah2...

g la jumpa doktor...
katanya kena alahan...
tapi papa xpenah2 kena alahan....
urmm...pelik...pelik....

pastu mamam ubat xkurang jugak...
biasa aku kena alahan ok je dah makan ubat priton 2...
ni dah la bengkak, merah2 plak....
takut je kene "chicken pop"....
(papa kata dia xpenah kena lagi)
tidakk...nak kena pon bukan skunk...xlama lagi nak raya...
sape nak tolong mama kemas rumah!!!

Aug 17, 2010

sayang kamu...

entri ni khas utk papa tersayang,

'Hawa diciptakan dari tulang Rusuk Adam,
bukan dari kepala untuk dijadikan atas nya,
bukan dari kaki untuk dijadikan alas nya,
melainkan dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya.
Dekat pada lengan untuk dilindungi dan dekat dihati untuk dicintai'

:: mood cinta ::

p/s : semoga kita terus bahagia dalam melayari bahtera rumah tangga...luv u so much...

dugaan demi dugaan

adoii..arini puasa btol2 mencabar bg aku..
pedih gila perut...
sampai kuar angin masam la...
huh...tapi akhirnya selamat gak puasa arini..

yg peliknya nape ntah jadi cam2..
nak kata xsahur, aku bangun bersahur...
makan nasi lgi...
masa aku bujang dulu xde plak camni...

ke punca makan ubat yg doktor bg 2...
ermm...ntah la sejak kahwin ni macam2 berubah tau...
ada je yg xkena ngan badan aku ni..

nak jadi citer, malam lepas berbuka aku balik la dari umah mak...
dalam kete pinggang sakit gila..
tuhan je tau...padahal bukan jauh sgt pon seremban -----> melaka
dalam 1 jam je...yg lagi pelik bukan aku drive pon...
jln pon higway...
(sian papa drive tanpa dtemani aku..da sakit +kenyang membuta la...)

mlm 2 xleh tido la...
dsebabkan 2, esoknya aku g la amik ckeck kat poliklinik wahidah...
(aku dah terbiasa ngan doktor ni...best, layanan bagus siap detail terangkan)
rupanya aku kena masalah biasa kalau da kawen....
mana2 gurl yg dah tawen je tau..hehhehheh

so dapat la mc...
tapi yg paling xsuka aku kena cucuk nak ilangkan sakit pinggang 2..

ni la ubat2 yg perlu aku makan...xsuka....



p/s : tq papa tlong mama wat keje....luv u.....(+__*)

seronoknya!!

3 ari dah aku cuti wat entri..
semua gara2 balik seremban..
line brodband celcom xclear..
kalau ada pon lembab sgt..
so pada sakit aty, baik xpayah on9 kan....
(tpikir nak tukar maxis...ramai kata lg ok)

ermm..pape pon seronok sgt balik kali ni..
tgk anak buah aku..
makin tembam n comel...
bijak plak 2....
memang geram la...
almaklumlah anak buah sorang..
bila balik jadi perhatian la..
aku ngan family gelarkan ank abg aku ni ayam golek...
sebab tembam sgt...

ni pic hariz ngan papanya..sama tembam..hehehhe....

ni pic dia paling latest ~10 bulan

mak aku pon masak lauk best2....
ermm...memang naik la berat aku..
bertambah2 lgi la...
tapi nak jadikan cerita,
tgh syok kitaorng bergotong royong nak siapkan juadah berbuka...
tangan ayah aku kena mesin kelapa...
huh...darah banyak gila..
nasib xputus jari...
boleh ke tiba2 je tempurung 2 pecah..mau xmkn tangan..
sian ayah aku..
mujur la ada peti kecemasan dalam kete aku...
leh la ubatkan...sbelom jmpe doktor....

kaki mummy aku pon dah ada perubahan...
xpyh jln pakai tongkat lgi...
tapi kalau berdiri lama2 bengkak la..
so ayah aku kena rajin la balut kaki dia ngan bendis...
(nasib la labu)

langsir pon dah hampir nak siap...
seronoknya!!!

p/s : ermm..bila nak dapat baby sendiri plak ye....

Aug 13, 2010

oh balik kampung

yahoo (+_+)
minggu ni nak balik seremban...
xsabar rasanya...
tepat je 5.30ptg terus la gerak..
(kena tgu papa balik keje dulu)
takut lambat2 berbuka kat dalam kete..
xsyok ahh..
(mcm jauh je seremban --> melaka) hehhehhe....

ni first time sambut ramadhan tahun ni kat kg...
gaya cakap mcm dah ujung puasa je...
ah xkira la...
excited 2 penting kan..
dan yang paling best aku xpayah masak...
2 yg wat bertambah-tambah seronok..

menu ape ye arini ye..
tadi dah cal mak..dia kata masak special utk kitaorg...
ape la yg special 2 kan...
tapi xkisah la...yg aku tau aku memang suka mak aku masak..
nyummy...nyummy....

mak pon dah lama xmasak..
ayah aku la ngadu..cian2x..
sebab xbaper sihat..
opss lupa..sebenarnya mak aku bukan gout wokeh..
tapi urat kaki nye yg masuk angin..
ermm..semua ni gara2 angkat pasu yg banyak kat umah 2..
nak mengemas utk raya la katakan..

last2 amik ko...ha dah bengkak kaki 2...
mak aku ni memang jenis xreti nak duk diam..
ade je keje nak buat....
boleh x kadang2x dekat 5 @ 6 kali menyapu...
aku pon pening..huh...

opss dah 2...lari tajuk nih...
ermm..sebenarnya misi aku nak balik ni nak jahit langsir utk raya nanti..
kain dah beli...
tapi nak buatnye...makan masa la sikit...
mula2 rasa rajin sgt nak jahit sendiri..
org kata semangat berkobar2 la...
last cam malas plak..hehhehe...
tapi apepon akan disiapkan jugak...
UTK RUMAH KAMI...


p/s : balik kg....oh3x balik kg..oh3x balik kg...hati girang.....

Aug 12, 2010

berpuasa hari ke2

tik..tok...tik..tok...
tgk jam dah dekat nak asar...
siap sedia nak g amik bubur lambuk free...
kat masjid al alami, mitc....

jom ramai2 kita memeriahkan majlis...hehehehehe......
time awl2 pose ni rajin la nak beratur...
tgu bubur free 2...
org kata tgh fresh..semua la sedap kan...
dah masuk pertengahan puasa bau pon dah xlalu....

pas2 nak g bazar ramadhan, tambah2 utk berbuka...
dah la pegi sengsorang sebab papa lom balik keje..
nak tunggu dia balik dulu...
jawabnya xmasak la...
arini nak beli ape yg patut je..


ermm....citer pasal makan...
ptg ni aku nak masak mee sup..
first time nak buat ni....
ape ntah jadi nasib la....

tadi dah amik resepi kat intenet + tanye kawan2 yg lg senior...
rasanya pandai kot buat...
taram je la...
agak2 blur kang cal la chef...
ape susah....hihiihiiii..... (my mummy)
k,la dah asar...
time out...
bubur lambuk da panggil...
papai
(+__*)

Aug 11, 2010

berpuasa hari 1


time pegi bazar ramadhan tadi...semua nak beli...
rasa cam xcukop je makanan 2...
benda nampak semua cam sedap....
mujur la kat kg tun razak 2 xramai lg peniaga...
kalau x lagi banyak la beli nya...

ALLAH HUAKBAR 2X......

jom berbuka...
kenyang gila..
biasa la ari first semua nak taram...
last2 banyak yg membazir...
kekenyangan la katakan..
xpe sahur nanti ada lagi...

aku masak nasik ayam arini...
mula2 risau gak rasa ape nanti..
almaklumlah xdapat nak rasa...
bak kata org REDHA je la...hahhahahahha......
mujur la ok... papa pon makan laju je 2 pinggan....
sian letih agaknye...2 jadi lapo...
(mama cuti, papa plak kena keje...hihihihiii....)

apepon alhamdulillah...
dah selamat berpose utk ari ni.......

p/s : makan, makan jugak....jom g smbahyang terawikh...........

renungan bersama

Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.


Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !

selamat menyambut ramadhan...

doa tahan puasa :-

"Allahumma,
 wabaringsana,
wabaringsini,
wataktahan,
walasamaumati,
walihatjam,
masihlamalagi,
takdenasik,
watibaimaggi,
nantilainkali,
wakasiganti"
hahhahhahha....just joking....

(^__^)

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK...
SEMOGA KITA SEMUA MENDAPAT HIDAYAH DAN KEREDHAANNYA....
AMIN.....

doakan cepat sihat....

alhamdullilah....
aku dapat cal dari ayah mengatakan angah (kakak tiri aku) dah selamat bersalin...
baby boy...
tapi xcukup bulan tau (7 bulan)
so skunk ibu dah kuar wad tapi baby still dalam icu....
nak xnak kena la berulang alik pantau baby dia....

baru2 ni ayah aku bgtau baby angah nak kena amik air tulang belakang....
doktor suspek ada jangkitan kuman kat otak....
kesiannye....baby 2 dah la kecik....
org tua amik air tulang blakang pon sakit, ni kan baby....
cuba la byangkan kesakitan 2......
kesian gila....

alhamdulillah semua ok...
doktor dah sahkan tiada jangkitan...
lepas 2 doktor suggest angah bg baby dia susu badan...
so, skunk baby dah beransur ok....
berat pon dah naik 1.98 kg....
naik la 0.03 kg dari lahir aritu...

arap2 baby boleh cepat kuar dari icu....
menurut doktor anak dia paling lama pon 3 minggu je kat hospital...
kalau ok akan dbenarkan balik.....
sama2 la kita doakan (nik nurhaiqal afzan) cepat sihat...amin....

cerita kahwin ~ BAB 4

ni pasal menyambut menantu plak...
diadakan di umah husband aku di mentakab...
pada 04 April 2010...
mujur la seremban ngan mentakab ni xbrape jauh.... (3 jam le)
so ramai gak belah pempuan datang memeriahkan majlis...

tema kami putih merah tau...
ni husband aku sendiri yg nak...
mcm mana dia tpikir warna 2 ntah...
tapi dah buat semua...cantik plak...
ceria jep berbanding umah aku wrna brown 2.... (pilihan mak aku tau)
asl2 nak purple...tapi mak aku dah beriye nak brown...
almaklumlah ank perempuan pertama yg kahwin...
aku on jep....asal cantik...hahhahhahhah.... (perasan lebih)

ape yg letih sikit umah husband aku ni wat masak sendiri...
bak kata org 2 secara gotong royong la...
letih mak aii...tapi aku ngan husband selamat la sebelom kenduri 2....
still ikut adat ikut bertandang skali ngan pihak pempuan....
kata menyambut menantu kan...
tapi lepas selesai majlis mcm nak mati basuh pinggan mangkuk...
mujur la jugak ramai yg membantu....

jom lyan.....








p/s : tamat sudah cerita kahwin jaja & gara......doakan kami bahgia sentiasa utk melayari bahtera rumah tangga...amin........

Aug 10, 2010

fadhilat solat sunat terawikh

Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadhilat (kelebihan) sembahyang sunat terawikh pada bulan Ramadhan:

Malam 1
Keluar dosa dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam 2
Di ampunkan dosa dosa orang mukmin yang sembahyang terawikh serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3
Berseru Malaikat di bawah 'Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawikh terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam 4
Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang orang yang membaca kitab kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al Quran.

Malam 5
Allah kurniakan baginya pahala orang orang yang bersembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjid Aqsa.

Malam 6
Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat batu dan tanah tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih pada malam ini.

Malam 7
Seolah-olah ia mendapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.

Malam 8
Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawikh sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim "Alaihissalam.

Malam 9
Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Malam 10
Allah Subhanahuwata'ala mengurniakan kepadanya kebaikan didunia dan di akhirat.

Malam 11
Keluar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baru dilahirkan.

Malam 12
Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam 13
Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam 14
Datang Malaikat menyaksikan ia bersembayang terawikh, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam 15
Semua Malaikat yang menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

Malam 16
Allah Subhanahuwata'ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

Malam 17
Allah kurniakan orang yang berterawikh pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-nabi.

Malam 18
Seru Malaikat: Hai! Hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).

Malam 19
Allah Subhanahuwata'ala tinggikan darjatnya didalam Syurga Firdaus.

Malam 20
Allah kurniakan kepadanya pahala sekian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

Malam 21
Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam 22
Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).

Malam 23
Allah Subhanahuwata'ala binakan kepadanya sebuah bandar didlam syurga daripada nur.

Malam 24
Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawikh malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).

Malam 25
Allah Taala angkatkan daripadanya siksa kubur.

Malam 26
Allah kurniakan kepada orang berterawikh pahala pada malam ini seumpama 40 tahun beribadat.

Malam 27
Allah kurniakan orang berterawikh pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotulmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam 28
Allah Subhanahuwata'ala kurniakan kepadanya 1000 darjat diakhirat.

Malam 29
Allah Subhanahuwata'ala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam 30
Allah Subhanahuwata'ala beri penghormatan kepada orang berterawikh pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman: "Hai hambaku: Makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan didalam syurga, dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammada S.A.W. yang bernama 'Al-Kauthar'".

oh bulan ramadhan

tahun ni first time aku sambut puasa ngan papa..
mau kelam kelibut aku nanti...
balik jep dah nak masak utk berbuka...
(paling risau masak xdapat rasa...ape la jd nye nanti...taram je la labu...)
hahhahhaha...
mau terlebih garam...atau xde rasa langsung nih...
almaklumlah..dah kawen baru nak ceburi bidang masak memasak ni...

pasal sahur xyah cerita la...
time bujang dulu sahur simple je..agak2 malas minum air pon jadi...
tapi skunk xkan nak wat cam tu....
mau sakit perot laki aku 2 nanti....
dah la kuat makan...mau dapat gastrik nanti...hahhahhaha....
(oppss...termengata plak..ampun ye papa)

mujur la papa ni makan jenis xmemilih...
senang la keje aku sikit...hehehheheh...
masak je ape yg sempat kan..

ermm...k, la..
nak tido, esok nak bangun awal..
 masak utk sahur...
papai :)

p/s : yahoo.....esok cuti....leh cover tido balik!!!

Aug 9, 2010

cerita kahwin ~ BAB 3

lor ada lgi critenya...
hahhaha...x abis lg...
(sape yg nak muntah ijau 2 xpayah le baca.... ada i kesah)

ni kisah majlis sanding aku lak...
memang best la...semua berjalan lancar jep..
aku risau je ari 2 ujan...ye la ari sebelom2 ni asal petang je ujan..
tapi cuaca cerah sampai abis majlis...alhamdullilah

family aku semua sporting (apai la kata)
gila kamera pon ada..pantang nak amik gambar laju je..
baik sepupu2 aku sampai la pada makcik ngan pakcik aku..xsangka lak kaki posing....
kalau bab nyanyi karoke xpayah cakap lah...
full boking...ramai yg menyumbangkan suara memeriahkan majlis aku..
DJ xpayah pening kepala la nak cakap pe....

ramai jgak tetamu yg hadir...alhamdullilah makan minum semua cukup..
ramai yg puji sedap...hhihihi....
paling kesian mak ngan ayah aku le....
berpeluh2 lyn tetamu yg datang (jasamu dikenang..hehehhehehee)

part g outdoor paling xtahan...
dalam utan ngan sg mana ntah kitaorg redah..
semua ni idea kameramen aku la si apai...
kitaorg on jep asal pic cantik..
(aku pon xtau area umah aku ada sg...peliknya si apai ni boleh jumpa....boleh x???)

jom layan pic aku...






pic outdoor....




p/s : terima kasih kat semua yg menjayakan wedding aku ngan my hubby

nyam2...sedapnye!!

dapat jugak makan kepok losong tengganu....
sedap gila...dah lama teringin sgt...
(cam pegnant lak ngidam2....hihihhihiii...)

bukan kat melaka ni xde jual...
MELAMBAK!!
bila tanye semua kata kepok losong pior tganu..
dah rasa..ermmm...hampeh jep...
tepung je lebih...ikannye xrasa langsung....

kebetulan pegawai aku balik kg halaman dia kat sane..
ape lg aku jd org yg first buat permintaan...
tepat kol 5pm, terus punch card....
go...go...go...balik umah....
salin baju...simpan beg....
 teros goreng....sebungkus aku ngadap...
(kantoi kuat makan)

bukan makan sorang k...
melantak ngan papa le...hihihihiiii.....

SEDAPPPP!!!!!
lepas hajat.....

p/s : terok kalah org pegnant..hahhahhaha..........

berita sahih / ribena ada kandungan arak

LONDON : Pemimpin Islam di Birmingham menggesa diadakan rombakan menyeluruh dalam undang-undang pengguna selepas kemunculan berita menggemparkan bahawa dua minuman ringan kegemaran mengandungi arak.



Birmingham Post semalam melaporkan ramai peniaga membuang stok Ribena dan Lucozade selepas penggun! a mendapati ramuan perisa air minuman itu mengandungi arak meskipun pada paras yang rendah. Peraturan makanan tidak mensyaratkan pengeluar produk itu, Glaxo-SmithKline menyenaraikan arak pada bungkusan minuman itu kerana kandungan arak itu pada! kadar yang rendah.
Bagaimanapun, umat Islam yang diharamkan daripada meminum arak mendakwa semua minuman ringan seharusnya dilabelkan dengan jelas jika ada ramuan yang bercampur arak meskipun amat sedikit. Empat tahun lalu, Walkers, sebuah syarikat makanan, menukar label pada bungkusan kerepeknya selepas akhbar Birmingham Post mendedahkan snek keju dan bawangnya mengandungi ekstrak lembu tidak sembelih. Kandungan arak dalam Ribena dan Lucozade adalah kurang daripada 0.1 peratus tetapi umat Islam memberitahu Birmingham Post bahawa mereka kecewa selepas mengetahui bahawa mereka sejak sekian lama meminum arak meskipun pada paras yang teramat rendah.


Pengerusi Masjid Jamik Birmingham, Dr Mohammed Naseem menyuarakan rasa terkejutnya kerana undang-undang itu masih membenarkan kandungan dalam makanan atau minuman tidak dinyatakan dengan jelas pada label.. 'Kita amat kecewa kerana sebelum ini umat Islam menganggap minuman ringan seperti Ribena dan Lucozade ini halal tetapi sebaliknya,' katanya.


Pekedai yang juga anggota Persatuan Peniaga Ladypool, Mohammed Zaman Khan berkata penjualan Ribena dan Lucozade jatuh mendadak sejak beberapa minggu lalu dan beliau memastikan produk itu tiada pada rak kedainya.
Jurucakap Glaxo-SmithKline memberi alasan label minuman dan makanan pasti tidak dapat dibaca jika peraturan mensyaratkan semua komponen bagi penyediaan makanan itu dinyatakan. 'Sesetengah bahan perasa mengandungi lebih 50 komponen. Kami amat sensitif dengan keperluan budaya pengguna dan cuba menangani isu itu jika ia dimaklumkan kepada kami,' katanya.
Beliau mengakui minuman tenaga Lucozade berperisa asli, limau, tropika dan sitrus mengandungi paras rendah arak begitu juga deng! an lima perasa yang disediakan untuk Ribena.. - Agensi


ngantok...

arghhh....jam loceng dah bunyi...
kul 5.00 am...
nak balik melaka plak...ngantok nye...
ikut ati nak amik EL jep...
tapi cuti dah xde ...
tggal 6 ari je utk tahun ni..  (kes cuti kahwin la ni)

gagahkan jugak bangun...siap2 brg semua...
kol 5.30am bertolak dari seremban balik melaka
mujur la ada en hubby drive...
aku kat sebelah ngantok gila..nak tido risau papa ngantuk plak....
lyn je la berborak...
last2 papa EL, mama yg keje...
xadil nih...nak ikot jugak....
:(

p/s : terpaksa la demi risaukan kesihatan mummy aku yg kurang sihat..arap2 cepat sembuh..amin..

Aug 8, 2010

hari yang sedih....

nape ari ni semua sedih je....
dah la subang ilang.....ikan mati......
tiba2 dapat cal dari ayah aku....
dia kata mak aku kena gout...jalan pon pakai tongkat...

SIANNYE!!!!!

go..go..go....
cabut balik seremban
risau kesihatan mak aku.....

my mummy (membe2 rapat aku ramai panggil mak aku ni datin faridah)
semoga jadi kenyataan...amin...hihii.....

p/s : semoga mummy cepat sembuh...



ikan oh ikan...

kol 6 pm....
time bg ikan emas aku makan...
aik nape mcm kurang jep ni...

TIDAKKKKKK!!!!!

rupanya ikan aku 4 ekor mati...
xtau la kenapa...
lama jugak aku jaga.... dari mula kawin...
kira2 ada la 4 bulan lebih
(kejap nye rasa mcm semalam baru kahwin...huhuhuhu)

SEDIHNYA.....
:-(

rasanya bagi makan cukup....
oksigen pon cukup.....
pakai anti klorin.....
air pun sentiasa jernih.....

DA SAMPAI AJAL KOT......

ni je ikan yang tinggal...

abaikan pic yg gelap ni..pakai kamera hp jep...



p/s : ciannye ikan-ikan 2 xsempat nak sambut raya...huhuhuuu.........


aktiviti time bosan....

tadi baru lepas dengar ceramah kat mitc, melaka....
terpaksa la korbankan masa walaupun ari ahad...

(waaaaaaaaaaaa...kursus xcukup lg tahun ni......)
:-(

pastu g jenjalan kat kota fesyen....
fuhh..ramai gile org....
semua cari barang nak raya...
hahhaha...puasa pon belum lgi...sibok nak raya...
terpaksa le kalau x siapa nak tlong jahitkan yerk...

jalan2 tgk banyak gila gantung kain rentang....

SALE
............................
SALE
............................
SALE
.............................

ape lg rembat le langsir utk raya kat MIDAS...
tahun ni wat tema warna brown...
first time raya ngan EN HUBBY semua nak baru..hehehheheh....

...........................
...........................

balik je umah kebosanan melanda..
ape lg KARAOKE la....
ngan en hubby kat rumah....
hhehhehhee...menyumbangkan lagu jep..


hahhahhah.......nyanyi xsedap pon markah bleh tinggi.....jgn jelous....



p/s : maaf le pada jiran-jiran sebelah ye....hehhehhehe (ada aku kisah!!)








 

lurve !n he@rt. Design By: jaja gara